segunda-feira, outubro 22, 2007

Allt tuffare för svarta invandrare i Sydafrika (1)

Por uma questão de conveniência, sobretudo, de reflexão sobre a situacão do Zimbabwe e dos zimbabweanos, decidi em fazer postagem deste artigo em sueco. Tenho em conta que há mocambicanos, embora poucos, que lêem em sueco e também há muitos suecos amigos de Mocambique e de África em geral que nos podem ajudar a reflectir sobre esta matéria. Mais tarde farei a traducão do mesmo.

Retirado do Afrikagrupperna

Av Admire Muziro

Över tre miljoner zimbabwier har flytt försämrade levnadsvillkor i sitt hemland, många av dem till Sydafrika. Här ser man inte med odelad förtjusning på de nya invandrarna och en rad våldsdåd och trakasserier har rapporterats.

TÄNK DIG DEN HÄR SCENEN I DURBAN, Sydafrika: två zimbabwier och tre sydafrikaner tittar på en fotbollsmatch på TV mellan Zambias fotbollslandslag Chipolopolo och Bafana Bafana från Sydafrika. Det är en viktig kvalmatch för Africa Cup of Nations, Afrikas främsta fotbollstävling.
En av zimbabwierna säger plötsligt att han önskar att Bafana Bafana ska förlora. Hans kommentar väcker omedelbart protester från sydafrikanerna, som säger att de förväntar sig att han ska stödja deras lag eftersom han bor i Sydafrika. Zimbabwiern försvarar sig genom att säga:
– Hur kan vi utlänningar stödja ert lag när ni avskyr oss som pesten?
Denna sanna händelse speglar vad många utlänningar känner för sydafrikaner. Dessa är ofta fientligt inställda till utlänningar, särskilt från andra afrikanska länder.
Sydafrikaner tror att invandringen, laglig eller olaglig, har stora negativa effekter på landets ekonomi när det gäller sysselsättning, vård, boende och utbildning. Politiker, fackföreningar och allmänhet skyller allt mer på invandrare och anklagar dem för att dumpa priser, roffa åt sig dåligt betalda jobb och boende och öka brottsligheten. För de flesta outbildade sydafrikaner är alla invandrare lika ovälkomna och de är helt omedvetna om välutbildade invandrares ekonomiska fördelar för landet.

NÄSTAN VARJE DAG ATTACKERAS utlänningar i Sydafrika och skadas svårt eller dödas. Det är ett tufft liv för svarta invandrare i Sydafrika, oavsett om de kommit till landet lagligt eller inte. Invandrare som jag intervjuat i Durban har sorgliga berättelser att dela med sig av om sina liv i Sydafrika.

Läs hela artikeln i Södra Afrika nr 3 2007

Sem comentários: